Ensikäynti, mitä se sisältää?
Kun pariskunta tai henkilö ryhtyy varaamaan aikaa hedelmällisyyteen tai selkeään lapsettomuuteen liittyvän asian vuoksi Gynovan lapsettomuusklinikalta, vastaan tulee termi ”ensikäynti”. Se tarkoittaa aivan sanan mukaisesti ensimmäistä käyntiä klinikassa, jolloin selvitetään laajasti tilanteen taustoja sekä naisen että miehen osalta ja suunnitellaan jatko.
(Miehen esitiedoista ja tutkimuksista voit lukea lisää: Miehen lapsettomuustutkimukset ja Siemennestetutkimukset)
Gynovassa pidämme ensikäyntiä erityisen tärkeänä tapaamisena. Siihen kuuluu esitietojen läpikäynti, gynekologinen ja ultraäänitutkimus sekä tarvittaessa miehen kliininen tutkimus ja sperma-analyysin järjestäminen tai jo tehdyn analyysin tulkinta. Se on perusta ja pohja mahdollisille lisätutkimuksille ja hoidoille. Samalla käynnillä klinikka ja sen henkilökunta tulevat tutuiksi.
Esitiedoissa kiinnitetään huomio kaikkiin sellaisiin lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden tapahtumiin, joilla voi olla merkitystä hedelmällisyydelle ja raskaaksi tulemiselle.
Jo vastasyntyneenä tai lapsuudessa jotkut vakavat sairaudet, leikkaukset tai tapaturmat saattavat jättää jälkensä hedelmällisyyteen, kuten esimerkiksi miehellä laskeutumattomien kivesten hoito. Poikkeamat murrosiän alkamisessa ja kulussa voivat myös ennustaa muutoksia hedelmällisyydessä.
Naisilla tiedot kuukautisten alkamisiästä, kuukautiskierron pituudesta ja säännöllisyydestä, vuotopäivien ja vuodon määrästä ja kuukautis- ja muista kivuista ovat oleellisia. Epäsäännölliset, harvat kuukautiset voivat olla merkki monirakkulaisesta munasarjatilanteesta ja ovulaatiohäiriöstä ja kivuliaat kuukautiset endometrioosista. Mahdolliset aikaisemmat raskaudet (miten nopeasti alkaneet, onko keskenmenoja tai kohdunulkoisia raskauksia, kuinka sujuneet) ja synnytykset käydään läpi samoin kuin kauanko raskautta on yritetty, yhdyntätiheys ja mahdolliset yhdynnän tai siemensyöksyn ongelmat. Jos aikaisemmin on jo tehty hedelmöityshoitoja, ne myös käsitellään. Mukaan ensikäynnille voi ottaa hoidoista mahdollisesti kotona olevia tietoja.
Erityisen tärkeää on huomioida sairastetut sukupuolitaudit ja muut sukuelinten tulehdukset, koska niillä voi olla vaikutusta esimerkiksi munajohdinten toimintaan tai siemennesteeseen.
Kaikki perussairaudet, lääkitykset sekä leikkaukset etenkin vatsan ja sukuelinten alueelle otetaan esille. Joillakin sairauksilla, esimerkiksi tulehduksellisilla suolistosairauksilla ja muilla autoimmuunisairauksilla, syöpäsairauksilla ja endometrioosilla, voi olla vaikutusta raskaaksi tulemiseen.
On hyvä muistaa, että lasta toivovien on syytä hoitaa perussairaudet, muun muassa epilepsia, keliakia, kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, reuma ja verenpainetauti, hyvään hoitotasapainoon jo ennen raskauden yrittämistä. Myös jotkut lääkitykset, esimerkiksi osa verenpainelääkkeistä, pitää vaihtaa hyvissä ajoin ennen raskautta, koska käyttö raskauden aikana ei ole suositeltavaa tai on kokonaan kielletty. Miehillä tiettyjen lääkkeiden käytöllä voi olla epäedullinen vaikutus sperman laatuun.
Elämäntapoja ja niiden vaikutusta raskauden alkamiseen käydään läpi. Nikotiinia sisältävien valmisteiden ja päihteiden lopettaminen on kannattavaa joka tilanteessa ja erityisesti raskautta yritettäessä. Anabolisten steroidien käyttö on tärkeää ottaa esille, koska niillä voi olla radikaalisti sperman laatua heikentävä vaikutus. Myös mahdollinen ravintolisien käyttö kysytään. Painoindeksi tarkistetaan, koska sekä ali- että ylipaino voivat vaikuttaa raskauden alkamiseen ja keskenmenoriskiin. Pitkäaikainen stressi, nukkumisongelmat ja hyvin runsas tai vähäinen liikunta sekä mahdollinen tieto suvun perinnöllisistä sairauksista tai suvussa esiintyvästä lapsettomuudesta kannattaa mainita esitiedoissa.
Esitietojen selvittämisen jälkeen naiselle tehdään gynekologinen tutkimus ja ultraäänitutkimus, mikä onkin yksi oleellisimpia tutkimuksia. Ellei miehen siemennestettä ole tarkistettu aiemmin, sovitaan sperma-analyysin tekemisestä. Tarvittaessa myös mies tutkitaan kliinisesti. Lisäksi ohjelmoidaan mahdollisia lisäselvityksiä, kuten verikokeet, munajohdinten aukiolon tarkistus ja kierron kartoitus. Joskus hedelmättömyyden syy on täysin selkeä jo ensikäynnillä ja silloin voidaan suunnitella ja aloittaa hoidot.
Kun kokenut asiantuntija kohtaa potilaan ensikäynnillä, hän osaa kiireettömästi ja kokonaisvaltaisesti potilaan omat ajatukset huomioiden arvioida ja suunnitella seuraavat askeleet. Tarvitaanko lisätutkimuksia, jatketaanko hoitoihin vai onko syytä levähtää ja pohtia tilannetta kaikessa rauhassa. Lapsettomuudesta aiheutuvan stressin tunnistaminen sekä potilaan oma käsitys tilanteesta ovat merkityksellisiä jaksamisen kannalta. Gynovan henkilökunnan vankka asiantuntijuus, mikä on syntynyt pitkästä kokemuksesta ja jatkuvasta uuden tiedon omaksumisesta, luo osaavan ja turvallisen ilmapiirin sekä ensikäynnillä että hoitokäynneillä. Meillä jokainen pariskunta ja henkilö huomioidaan yksilöllisesti.
Gynovaan voit itse varata ensikäyntiajan netin kautta ajanvarauksesta (https://gynova.fi/asiantuntijamme/) tai soittamalla (044 9871012). Ensikäyntiajat tunnetuille lääkäreillemme järjestyvät hyvin joustavasti ja jonottamatta.
Esitietokaavakkeen (naisen lomake, miehen lomake) voit mielellään itse printata, täyttää valmiiksi ja ottaa mukaan ensikäynnille (https://gynova.fi/ensikaynti-hedelmallisyyden-arvio/).
Jos ensikäynti on jo tehty aikaisemmin muussa hoitopaikassa, niin se käy ensikäyntinä myös Gynovassa. Näissä tilanteissa ensitapaamisella voidaan suunnitella suoraan hoitoja tai vain arvioida ja pohtia tilannetta lisää.
Olet sydämellisesti tervetullut Gynovaan!