Skip to main content

Miehen merkittävin lapsettomuustutkimus on sperma-analyysi eli siemennesteen tutkimus. Tutkimus voidaan tehdä jo ennen puolison kanssa tapahtuvaa ensikäyntiä tai se ohjelmoidaan ensikäynnillä. Jos tulos on poikkeava, suunnitellaan tapauskohtaisesti lisäselvittelyt, joihin kuuluu tavallisesti sukuelinten kliininen tutkimus, tarvittaessa kivesten UÄ-tutkimus sekä verikokeita.

Ensikäynnillä tapahtuva laaja taustatietojen kartoitus on myös oleellinen. Muun muassa tietyt sairaudet ja lääkitykset, epäterveelliset elintavat, sukupuolitaudit, lisäravinteet ja ylipaino voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Ensikäynnillä arvioidaan kokonaistilanne, neuvotaan ja ohjeistetaan, suunnitellaan tarvittavat jatkotutkimukset sekä mahdollisesti keskustellaan jo hoitovaihtoehdoista. On hyvä tietää, ettei heikentynyt sperma-analyysin tulos yksistään selitä useinkaan pariskunnan lapsettomuutta. Spermavian syykään ei monesti selviä. Jos kuitenkin selkeä, hoidettava syy todetaan, tilanne voi korjaantua esimerkiksi hormonihoidolla tai epäedullisen lääkityksen lopettamisella.

Lapsettomuushoitojen alkuvaiheessa tutkitaan spermanäyte. Laboratoriossa näytteestä lasketaan siittiöiden määrä ja liikkuvuus sekä tutkitaan siittiöiden rakenne ja vasta-aineet.

Siemennestenäyte annetaan mieluiten itsetyydytyksellä klinikan näytteenantohuoneessa. Edellisestä siemensyöksystä tulisi olla kulunut vähintään kaksi, mutta enintään viisi päivää. Virtsarakko tyhjennetään ennen näytteen antamista, esinahka vedetään taakse, siitin ja kädet pestään haalealla vedellä. Siemensyöksyn annetaan tapahtua mahdollisimman täydellisesti näytepurkkiin. Epätäydellinen näyte voi antaa virheellisen kuvan siemennesteen laadusta. Mikäli näytteenanto epäonnistuu, suositellaan uutta yritystä riittävän (2 – 5 vrk) pidättäytymisajan kuluttua. Uutta näytettä varten tarvitaan uusi, puhdas näytepurkki.

Näytteen voi antaa myös kotona klinikalta saatavaan näytepurkkiin, joka on toimitettava laboratorioon tunnin kuluessa näytteen antamisesta. Siemennestenäyte on suojattava huolellisesti kylmältä ja kuumalta. Näytteen paras kuljetustapa on paidan alla, ihoa vasten. Tavallista kondomia ei saa käyttää siemennestenäytteen keräämiseen, koska siinä on siittiöille myrkyllisiä aineita. Siemennestenäytteen vastauksen saat kirjallisena sähköpostin välityksellä. Tarvittaessa saat myös maksullisen lääkärinlausunnon.

Ensikäynti ja hedelmällisyyden arvio

Ensikäynnillä selvitetään laajasti taustatietoja, tehdään gynekologinen tutkimus ja tavallisesti myös ultraäänitutkimus. Ensikäynnille voi hakeutua heti, kun hedelmällisyys huolettaa.

Lapsettomuushoidot suunnitellaan yksilöllisesti

Hoidon tarve ja hoitomalli arvioidaan kokonaisvaltaisesti ja mielipiteitäsi ja toiveitasi kuunnellen.

Munasolujen ja siittiöiden luovutus Gynovassa

Gynovassa voit luovuttaa munasoluja ja siittiöitä joustavasti. Luovutettuja sukusoluja tarvitaan koko ajan ja ne muuttavat monen lapsihaaveet todeksi.