Hedelmällisyyden arviointiin voivat hakeutua kaikki, joita oma hedelmällisyys mietityttää.
Lapsettomuustutkimuksiin voit hakeutua heti, kun raskautta ei toiveistasi huolimatta kuulu. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua nopeasti, mikäli nainen on yli 35-vuotias, kuukautiset ovat epäsäännölliset, tiedossa on jokin mahdollisesti hedelmällisyyteen vaikuttava seikka (naisella tai miehellä) tai nainen haluaa lasta yksinään tai toisen naisen kanssa. Ennen ensimmäistä tapaamista suosittelemme täyttämään alla olevan esitietolomakkeen ja lähettämään sen lomakkeen lopussa olevasta lähetä-painikkeesta Gynova-klinikalle. Lomakkeen tiedot tulevat ainoastaan hoitavan lääkärin käyttöön.
Avaa lomake:
Naisen esitietokaavake
Ohjeet siemennestenäytteen antamisesta
Lapsettomuushoitojen alkuvaiheessa tutkitaan spermanäyte. Laboratoriossa näytteestä lasketaan siittiöiden määrä ja liikkuvuus sekä tutkitaan siittiöiden rakenne ja vasta-aineet.
Siemennestenäyte näytteenantohuoneessa annetaan mieluiten itsetyydytyksellä klinikan Edellisestä siemensyöksystä tulisi olla kulunut 1-2 päivää, mutta enintään kolme päivää. Virtsarakko tyhjennetään ennen näytteen antamista, esinahka vedetään taakse, siitin ja kädet pestään haalealla vedellä. Siemensyöksyn annetaan tapahtua mahdollisimman täydellisesti näytepurkkiin. Epätäydellinen näyte voi antaa virheellisen kuvan siemennesteen laadusta. Mikäli näytteenanto epäonnistuu, suositellaan uutta yritystä riittävän (1-2 vrk) pidättäytymisajan kuluttua. Uutta näytettä varten tarvitaan uusi, puhdas näytepurkki.
Näytteen voi antaa myös kotona klinikalta saatavaan näytepurkkiin, joka on toimitettava laboratorioon tunnin kuluessa näytteen antamisesta. Siemennestenäyte on suojattava huolellisesti kylmältä ja kuumalta. Näytteen paras kuljetustapa on paidan alla, ihoa vasten. Tavallista kondomia ei saa käyttää siemennestenäytteen keräämiseen, koska siinä on siittiöille myrkyllisiä aineita. Kaikenlaisten liukastusvoiteiden/-öljyjen käyttö on myös kielletty.
Ota kuvallinen henkilöllisyystodistus aina mukaan!
Ensikäynnillä selvitetään laajasti taustatietoja, tehdään gynekologinen tutkimus ja tavallisesti myös ultraäänitutkimus. Mahdollisia jatkotutkimuksia ovat esimerkiksi verikokeet ja munajohdinten aukiolon tutkimus. Miehen perustutkimuksiin kuuluu sperma-analyysi, johon ajanvaraus tehdään erikseen.
Ensikäynnillä saat asiantuntijan arvion tilanteestasi ja suosituksen tarvittavista jatkotutkimuksista ja hoidoista. Käyntiin kuuluu myös lapsettomuushoitajan tapaaminen.
Jos ensikäynti tai hoitoja on jo tehty muualla, pääset meillä Gynovassa hoidonsuunnittelukäynnin jälkeen suoraan hoitoihin.
Lisätietoa blogista:
Katso myös
Ensikäynti ja hedelmällisyyden arvio
Ensikäynnillä selvitetään laajasti taustatietoja, tehdään gynekologinen tutkimus ja tavallisesti myös ultraäänitutkimus. Ensikäynnille voi hakeutua heti, kun hedelmällisyys huolettaa.
Lapsettomuushoidot suunnitellaan yksilöllisesti
Hoidon tarve ja hoitomalli arvioidaan kokonaisvaltaisesti ja mielipiteitäsi ja toiveitasi kuunnellen.
Munasolujen ja siittiöiden luovutus Gynovassa
Gynovassa voit luovuttaa munasoluja ja siittiöitä joustavasti. Luovutettuja sukusoluja tarvitaan koko ajan ja ne muuttavat monen lapsihaaveet todeksi.