Raskautta toivovalla voi olla ilman varsinaista anemiaa esiintyvä raudanpuute, joka voi vaikuttaa hedelmällisyyteen. Ensisijaisesti kannattaa kiinnittää erityishuomio terveelliseen ruokavalioon. Hyviä raudanlähteitä ruokavaliossa ovat maksa- ja liharuoat, mutta myös kala ja kananmunat. Kasviksista hyviä lähteitä ovat täysjyväviljat ja palkokasvit sekä siemenet ja pähkinät. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä, siksi aterioilla suositellaan kasvisten, marjojen ja hedelmien monipuolista syöntiä. Raudan imeytymistä puolestaan heikentää kalsium sekä kahvin ja teen sisältämät polyfenolit.
Gynovassa rautainfuusiota eli suonensisäistä rautahoitoa voidaan harkita silloin, jos lääketieteellisesti todettua raudanpuutetta ei ole saatu korjaantumaan muilla keinoin. Esim. suun kautta otettu rautavalmiste ei imeydy riittävän hyvin, haittavaikutukset estävät käytön tai se tehoaa hitaasti. Rautainfuusiota käytetään myös, jos raudan puute on vakava tai se halutaan korjata nopeasti. Mikäli tutkimusten ja keskustelun jälkeen päädytään hoitoon rautainfuusiolla, hoito toteutetaan klinikalla turvallisesti ja tarkassa seurannassa.
Katso myös
Ensikäynti ja hedelmällisyyden arvio
Ensikäynnillä selvitetään laajasti taustatietoja, tehdään gynekologinen tutkimus ja tavallisesti myös ultraäänitutkimus. Ensikäynnille voi hakeutua heti, kun hedelmällisyys huolettaa.
Lapsettomuushoidot suunnitellaan yksilöllisesti
Hoidon tarve ja hoitomalli arvioidaan kokonaisvaltaisesti ja mielipiteitäsi ja toiveitasi kuunnellen.
Munasolujen ja siittiöiden luovutus Gynovassa
Gynovassa voit luovuttaa munasoluja ja siittiöitä joustavasti. Luovutettuja sukusoluja tarvitaan koko ajan ja ne muuttavat monen lapsihaaveet todeksi.