Skip to main content
Munasolujen keräys.

Munasolujen keräys – pelottaako?

Munasolujen keräys – pelottaako?

Kokemus lapsettomuudesta on ahdistava tilanne. Jo tutkimuksiin lähteminen vaatii rohkeutta ja mahdolliset lapsettomuushoidot herättävät usein ristiriitaisia tunteita. Moni asia voi näyttää epäselvältä ja pelottavalta.

Yksi merkittävimpiä vaiheita lapsettomuushoitojen varsinaisessa läpikäymisessä on koeputkihoitoon liittyvä munasolujen keräys eli punktio. Ennen punktiota toteutetaan munasarjojen hormonihoito, minkä aikana päivittäisillä pistoksilla pyritään kasvattamaan molempiin munasarjoihin useita munarakkuloita. Kun ne ovat riittävän kookkaita, sovitaan punktioaika jolloin rakkulat tyhjennetään. Laboratoriossa munarakkuloista saaduista nesteistä etsitään ja poimitaan munasolut jatkotoimia varten. Tavallisessa koeputkihedelmöityksessä (IVF) munasolut ja siittiöt laitetaan samalle maljalle ja munasolujen hedelmöittyminen tapahtuu luonnon lakien mukaan. Mikrohedelmöityshoidossa (ICSI) biologi auttaa munasoluja hedelmöittymään eli vie mikroneulalla jokaisen kypsän munasolun sisään hyvän siittiön.

Mutta ennen kuin munasolut ovat laboratoriossa, ne on siirrettävä pois munarakkuloista. Tämä munasolujen keräysoperaatio voi jännittää ja pelottaa monella tasolla. Siksi siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Punktioon liittyvän epätietoisuuden hälventämisessä huolellinen etukäteisneuvonta on oleellisen tärkeää. Jo koeputkihoitoa suunniteltaessa annetaan alustavaa tietoa munasolupunktiosta. Varsinaista toimenpideaikaa määrätessä sekä lääkäri että hoitaja käyvät läpi punktioon liittyvät tapahtumat. Näitä ovat punktiota edeltävä hormonihoito ja ns. irrotuspistoksen ajankohta, valmistautuminen toimenpiteeseen, sen eri vaiheet ja punktioon liittyvät komplikaatioriskit (verenvuoto, tulehdus). Lisäksi punktion jälkeisestä hormonihoidosta ja toimenpiteistä sovitaan. On hyvä myös jutella munasolujen hedelmöittymiseen ja jakaantumiseen liittyvistä mahdollisista yllätyksistä.

Halutessa potilaalle ja puolisolle esitellään klinikan toimenpidetilat etukäteen. Tuttuihin tiloihin on yleensä mukavampi tulla. Heitä rohkaistaan tuomaan esille kaikki punktioon liittyvät epäselvät asiat ja mahdolliset pelot.

Kun potilaalla on tietoa mm. toimenpiteen kulusta ja kipulääkityksestä, paljonko munasoluja mahdollisesti saadaan, mitä munasoluille tapahtuu punktion jälkeen, tehdäänkö alkion tuoresiirto vai pakastetaanko kaikki, niin kokonaiskuva selkiintyy ja jännitys vähenee.

Varsinaisen munasolukeräyksen ajaksi rauhallisen, turvallisen ja rennon ilmapiirin luominen on oleellista. Puolison tai mahdollisen tukihenkilön mukana olo ja henkilökunnan kiireetön, empaattinen ja asiantunteva tuki ovat tärkeitä. Potilaan toiveet ja tuntemukset huomioidaan, oman musiikin tai kirjan kuuntelu toimenpiteen aikana on mahdollista. Myös puolison tunnelmat halutaan tietää, hänen tukemisensa on yhtä tärkeää kuin potilaankin. Vaikka potilaalla voi olla sellainen olo, että hän on ikään kuin muiden armoilla, niin tosiasiassa potilas itse määrää toimenpiteen tahdin meillä Gynovassa.

Hyvällä punktion kipulääkityksellä, johon kuuluvat esilääkitys, emättimen pohjan huolellinen puuduttaminen ja suoneen annettava kipulääke ja jälkikivun hoitaminen, voidaan toimenpiteestä tehdä usein lähes kivuton. Punktion aikana munasolujen löytymisestä ja toimenpiteen etenemisestä kerrotaan. Yksikin munasolu voi riittää raskauden alkamiseen.

Kun punktio on ohi, lepäillään ja hoidetaan mahdollista jälkikipua. Potilaan punktiokokemuksesta keskustellaan. Mikä meni hyvin, mihin on syytä kiinnittää huomiota ja parantaa. Asianmukaiset ohjeet punktion jälkeiselle ajalle annetaan ja sairauslomaa kirjoitetaan vähintään kolme päivää. Myös alkiosiirron ajankohta sovitaan, ellei kaikkia alkioita pakasteta. Lisäksi potilaan kanssa sovitaan seuraavien päivien tiedottamisesta liittyen munasolujen hedelmöittymiseen ja jakaantumiseen.

Lapsettomuushoidot ja niihin liittyvät toimenpiteet, erityisesti munasolujen keräys, voivat pelottaa siinä määrin, ettei uskalla hoitojen avulla lähteä yrittämään ensimmäistäkään lasta. Tehdyistä hoidoista voi myös jäädä siinä määrin ikävä muisto, ettei halua jatkaa hoitoja tai lähteä toisen lapsen yrittämiseen. Suurin syy lapsettomuushoitojen keskeyttämiselle onkin kokemus hoitojen raskaudesta.

Gynovassa yksi tärkeimmistä toiminnan painopisteistä on potilaiden hoitojen sujuvuus ja mahdollisimman vähäinen psyykkinen ja fyysinen kuormittavuus. Erityisesti munasolujen keräystoimenpiteeseen on kiinnitetty suurta huomiota. Toivomme, ettei kukaan peruisi ensimmäistä tai seuraaviakaan hoitoja pelon tai kokemansa kivun vuoksi. Saamamme potilaspalautteen perusteella gynovalaiset ovat onnistuneet tässä erinomaisesti.

Viimeisimmät artikkelit