YHDESSÄ
SAAMME AIKAAN

IHMEITÄ

Mitä uutta kuulin koulutuksessa?

Blogi 07.08.2023

Mitä uutta kuulin koulutuksessa?

Gynovalaiset osallistuivat eurooppalaisen lisääntymislääketieteen kattojärjestön (ESHRE) kokoukseen Kööpenhaminassa 26.-28.6.2023. Tänäkin vuonna kokoukseen osallistujia oli runsaasti, paikan päällä rapiat 9000 ja etänä yli 4000 hedelmällisyyshoitojen parissa toimivaa henkilöä. On hienoa, että nykyään useisiin kokouksiin pystyy osallistumaan etänä, koska matkat täältä Oulusta ovat pitkiä ja kalliita. Välillä on kuitenkin hyvä käydä paikan päällä ja tavata siellä saman alan ihmisiä muualta Suomesta ja Euroopan maista. Kun nimellä on kasvot, on paljon helpompi ottaa yhteyttä, jos haluaa kysyä mielipidettä tai neuvoa mieltä askarruttavaan asiaan.

Yllättäen koulutuksesta päällimmäisenä jäi mieleen ylipainon (sekä naisen että miehen) vaikutus hedelmällisyyteen ja jälkeläisiin. Liiallinen ylipaino huonontaa selvästi hoitotuloksia sekä tekee pysyviä muutoksia sukusolujemme geeneihin, jotka sitten periytyvät lapsillemme. Terveellisen ruokavalion (paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa) merkityksestä hedelmällisyyden parantajana oli myös useita esityksiä. Laihduttaminen paransi kaikkia mitattavia parametreja.

Aina ajankohtainen aihe näissä kokouksissa on ympäristömyrkyt ja niiden merkitys meille itsellemme, hedelmällisyydellemme ja lapsillemme. Eläintutkimuksissa ftalaattien, joita käytetään mm. muovien pehmentämiseen, on todettu aiheuttavan paljon muutoksia sukuelimissä, sukusoluissa ja jälkeläisissä.

Keltarauhasen toiminnan lääkkeellinen tukeminen on osoittautunut tutkimuksissa hyödylliseksi myös silloin, kun raskautta yritetään aivan perinteisesti kotona ennen minkäänlaisia hoitoja. Toki pitää olla tiedossa, että parin asiat ovat kunnossa niiltä osin, että raskaus voi ylipäätään alkaa ilman hoitoja.

Hedelmöityshoidoilla syntyneiden lasten terveyttä seurataan ja tutkitaan jatkuvasti, ja joka kerta näissä kansainvälisissä kokouksissa on noin puolen päivän verran luentoja tästä aiheesta. Mitään selkeästi uutta ei ollut tällä saralla.

Pakastetun alkion siirroista on osoitettu, että sekä omaan kiertoon että hormonikiertoon tehty pakastetun alkion siirto on yhtä menestyksekäs. Kaikki pakastetun alkion siirtoon liittyvät tutkimustulokset olivat täysin linjassa sen kanssa, miten ja milloin me Gynovassa siirrämme pakastetut alkiot potilaillemme.

Yleisesti näissä koulutuksissa käydään läpi toimivat ja hyväksytyt toimintamallit eri hedelmöityshoitoja koskien. Kokouksiin osallistumalla saamme tärkeää informaatiota, jonka pohjalta voimme seurata, että toimintamme pysyy ajan tasalla ja käy yhteen nykyisten eettisten ja laadullisten vaatimusten kanssa. Näin totesimme Gynovan toiminnan olevan tälläkin kertaa.

Olet sydämellisesti tervetullut eettisesti ja laadukkaasti toimivaan Gynovaan!

KAIKKI KIRJOITUKSET