YHDESSÄ
SAAMME AIKAAN

IHMEITÄ

Mies, mitä sinulle kuuluu?

Blogi 19.11.2020

Valoa ja miesten tunteita.

Marraskuussa sukellettiin vuoden pimeimpään aikaan. Päivä lyhenee ja harmautta riittää.

Meillä Pohjolan asukkaillakin, jotka toistuvasti koemme tutun hämärän vuodenajan, valon vähyys vaikuttaa. Voi väsyttää, ei kiinnosta, masentaa. Ajankohtaiset uutisetkaan eivät aina kohota mielialaa vaan pikemminkin komppaavat loppusyksyn melankoliaa.

Nyt kannattaa estää mieleen kärkkyvää kaamosalakuloa kaikin keinoin: nauttia aina silloin tällöin pilvien takaa paljastuvasta auringonpaisteesta, hankkia kotiin tai työpaikalle auringon korvike kirkasvalolamppu, kilauttaa kaverille, harrastaa liikuntaa, syödä terveellisesti, levätä riittävästi, rauhoittua, polttaa kynttilöitä, kotoilla. Kullekin löytyy varmasti jokin oma juttu piristämään päivää.

Marraskuussa vietettiin miesten viikkoa (4.-10.11.2020). Teemaviikko stimuloi meitä Gynovalaisia pohtimaan, kuinka me voisimme rohkaista miehiä puhumaan enemmän lapsettomuuden herättämistä tunteista ja kuinka voisimme tukea heitä näiden tunteiden käsittelyssä.

Yleisesti miesten lapsettomuuden kokemuksista ei puhuta niin paljon kuin naisen kokemuksista. Puhuvatko miehet muutenkin vähemmän tunteistaan? Onko tunteista puhuminen epämiehekästä ja tekeekö se miehestä haavoittuvamman tai jotenkin heikomman?

Varmasti miehillä on samat tunteet ja tunnetilat kuin naisillakin. Jos hankalista asioista ja niiden aiheuttamasta olosta ei puhuta, ne voivat jäädä kaihertamaan ja aiheuttamaan epävarmuutta. Kun miehellä on lapsettomuusongelma, pystyykö siitä avautumaan esimerkiksi kaverille vai kaventaako lapsettomuus sosiaalista kanssakäymistä? Lisäksi moni mies voi joutua lapsettomuushoidoissa vähän ulkopuoliseksi sivustakatsojaksi huolehtimaan ja tukemaan puolisoa. Ei jää sijaa omalle surulle, tunteille, jotka ovat kuitenkin mielessä. Ahdistavaa oloa voi lisätä pelko ongelman vaikutuksesta parisuhteeseen.

Lapsettomuushoidon ammattilaisina tiedämme, että miehille lapsettomuusongelman herättämistä tunteista puhuminen on yhtä tärkeää ja tarpeellista kuin naisillekin. Ensikäynnistä alkaen miehille tulee vastaanoton aikana aktiivisesti tarjota mahdollisuutta tähän, samoin kuin esitellä muita kanavia tunteiden käsittelyyn. Hoitoprosessien aikana on tärkeää kysellä sekä hoidettavan että  kumppanin vointia tasapuolisesti. Juttutuokioiden pitää olla helppoja ja luontevia. Ja jos miehellä on halua tai tarvetta asiantuntijakäynnille esimerkiksi psykoterapeutille (yhdelle tai useammalle käynnille), sen tulee järjestyä vaivatta ja hyvin matalalla kynnyksellä hoitopaikasta. Etenkin tilanteissa, joissa lapsettomuuden syy on miehessä, keskustelut ovat tärkeitä. Jos hoidoissa käytetään lahjasukusoluja, käynnit asiantuntijalla ovat hoitoon kuuluvia ja näissä tilanteissa tunteiden ja kysymysten läpikäyminen on erityisen oleellista.

Gynovassa haluamme auttaa ja helpottaa hankalien tunnetilojen esiin ottamista ja läpikäymistä tarvittaessa alan asiantuntijoiden ammattitaidolla. Negatiivisten ja ahdistavien tunteiden käsittely luo tilaa ilolle, positiivisuudelle, jaksamiselle ja toivolle.

Tervetuloa Gynovaan!
www.gynova.fi
puh: 044 9871012

KAIKKI KIRJOITUKSET