YHDESSÄ
SAAMME AIKAAN

IHMEITÄ

Kevättä, koronaa, alkuja

Blogi 16.04.2020

On huhtikuu ja kevät, monen suosikkivuodenaika.

Mieli täyttyy riemusta ilakoivan valon runsaudesta ja muuttolintujen paluusta. Aamut ovat kirkkaita jo ennen heräämistä, päivällä on käytettävä aurinkolaseja ja myöhäisten kevätiltojen preussinsinisellä taivaalla loistavat iki-ihanat tähdet ja kuu. Toki päivät ovat välistä pilvisiä ja sateisia, mutta silloin puiden silmut kylpevät ja pullistuvat, routa sulaa ja maa tuoksuu väkevästi mullalle. Monet pienet alut ovat lähtökuopissa. Luonnon mahtava elinvoima lupaa kaiken.

Toisaalta. Kaikki eivät pidä keväästä. Voi näyttää aika harmaalta ja likaiselta lumen sulamisen jälkeen kirkkaassa päivänvalossa. Unikin saattaa jäädä vähiin ja olo tuntuu voimattomalta luonnon räjähtävän energian äärellä. Helpottaa vasta toukokuussa.

Tänä vuonna meillä kaikilla on yhteinen kevätkokemus, koronapandemia. Silmälle näkymätön virus kurittaa maapallon väestöä hyvin näkyvästi. Arki on oikeasti erilaista. Joillekin koronainfektion aiheuttamat muutokset ja seuraamukset ovat äärimmäisen kivuliaita, surullisia ja pitkäaikaisia, joillekin niiden merkitys on vähäisempää. Kaikki me kuitenkin kaipaamme levollisuutta lisäävää tunnetta siitä, että meistä jokaisesta välitetään ja meitä autetaan tarvittaessa. Itsestä ja toisista välittäminen tarkoittaa nyt sitä, että noudatamme viranomaisten antamia ohjeita koronainfektion kukistamiseksi ja pidämme huolta yksinäisistä ja apua tarvitsevista. Tästä koettelemuksesta selvitään yhdessä.

Normaalin palautumiseen menee vielä aikaa, mutta kyllä se sieltä palaa. Aivan ennalleen elämä ei todennäköisesti solahda, uusi alkaa muotoutua. Keväisten ja ehkäpä vielä kesäistenkin poikkeusolopäivien vieriessä on hyvä pohtia nykyarjen muutosten merkitystä omassa elämässä. Onko joku uusi juttu parempi kuin entinen, kannattaako siitä tehdä rutiinia? Samalla voi päivittää
elämänsä arvoja tarkastellen niitä entistä laajemmasta maantieteellisestä ja ajallisesta näkökulmasta. Tulevaisuuden suunnitelmia pitää tehdä, haaveilla välillä mahdottomia. Ne voivat olla ituja, alkuja jollekin uudelle.

Gynovan klinikalla niin kuin kaikkialla muuallakin eletään nyt koronapandemian aiheuttamissa poikkeusoloissa. Vaikka toiminta on osin rajoitettua potilaiden ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi, niin nyt on kuitenkin erinomainen hetki tehdä lapsettomuustutkimuksia ja hoitosuunnitelmia jatkoon. Kun toiminta normalisoituu, suunnitelmia päästään sitten nopeasti toteuttamaan. Kevät on otollista aikaa aluille.

Gynovalaiset toivottavat kaikille terveyttä ja aurinkoisia kevätpäiviä!

KAIKKI KIRJOITUKSET