YHDESSÄ
SAAMME AIKAAN

IHMEITÄ

Hedelmällisyys, epätietoisuutta ja vaikenemista?

Blogi 09.09.2020

Hedelmällisyys, epätietoisuutta ja vaikenemista?

Kesäkuukaudet ovat tällä erää takana ja pirteä syksy on alkanut. Nyt on sadonkorjuun aika, jolloin saamme nauttia luonnon monimuotoisen hedelmällisyyden tuloksista. Sadon määrään on vaikuttanut usea ennalta tiedetty asia, joten lopputulos ei ole yleensä yllätys.

Mieleen tulee, saammeko me ihmisen hedelmällisyyteen vaikuttavista asioista riittävästi ja oikea-aikaisesti tietoa, jotta välttyisimme ikäviltä seuraamuksilta. Hedelmällisyys tuntuu edelleen olevan asia, johon liittyy epätietoisuutta ja vääriä uskomuksia sekä nuorilla että vanhemmilla. On selvää, että eri ikäisinä kaivataan erilaista tietoa hedelmällisyydestä. Jo taaperoikäiset kyselevät, mistä he ovat tulleet ja kuinka alkunsa saaneet. Heille asiat pitää selittää yksinkertaisesti taaperokielellä.

Murrosikää lähestyvien tyttöjen ja poikien tulee tietää, mitä murrosiässä tapahtuu ja perusasiat seksuaalisuudesta ja raskauden alkamisesta. Sukupuolielämäänsä aloittaville nuorille on erityisen tärkeää puhua raskauden ehkäisystä, mutta yhtä tärkeää on informoida hedelmällisyysterveydestä. Hedelmällisyyteen voivat vaikuttaa elämäntavat (mm. tupakointi, alkoholi, paino, liikunta, stressi), sukupuolitaudit, kuukautiskipujen taustalla mahdollisesti oleva endometrioosi, epäsäännöllisiä kuukautisia aiheuttava monirakkulainen munasarjatilanne ja monet muut asiat. Tällaisten asioiden läpikäyminen ja neuvominen auttavat ymmärtämään hedelmällisyyteen vaikuttavien asioiden laajan kirjon. Samalla nuorille luodaan mahdollisuus vaikuttaa omalla toiminnalla hedelmällisyysterveyteen.

Hedelmällisyystietouden tarjonta nuorille on luonnollisinta turvata kouluissa ja oppilaitoksissa. Myös netistä, mikä on nuorille tuttu tapa hakea informaatioita, löytyy paljon hyvää tietoa hedelmällisyydestä.

Nuorten aikuisten hedelmällisyyteen vaikuttavat samat asiat kuin nuoremmillakin. Tässä iässä pitää lisäksi huomioida mahdollisten perussairauksien ja lääkitysten merkitys. Etenkin suorituskyvyn parantamiseksi käytetyt anaboliset steroidit voivat vaikuttaa merkittävästi miehen hedelmällisyyteen.

Elämäntapoihin on erityisesti syytä kiinnittää huomiota, ja etenkin elämän “suorittamiseen”. Jopa mukavien asioiden tiukka aikatauluttaminen ja korkealle asetetut tavoitteet eri elämänalueilla stressaavat. Levon, palautumisen ja unen merkitystä ei kannata aliarvioida.

Nuorten aikuisten elämä on usein työntäyteistä, muuntuvaa ja epävarmaa. Lapsen hankkimista lykätään herkästi. Aina ei myöskään löydy sopivaa elämänkumppania, jonka kanssa suunnittelisi perheenlisäystä. Niinpä aikaa kuluu, ehkäisy on kunnossa ja ikää kertyy huomaamatta. Kuitenkin, viimeistään parikymppisenä tulisi tiedostaa naisen iän suuri merkitys hedelmällisyydelle. Paras hedelmällinen ikäkausi on suhteellisen lyhyt ja hedelmällisyys vähenee iän myötä loppuen kokonaan vaihdevuosissa.

Nuorten naisten ja miesten hedelmällisyyteen liittyvien, mieltä askarruttavien asioiden selvittely onnistuu helposti ja luontevasti esimerkiksi  gynekologin vastaanotolla tai yhteydenotolla hedelmällisyysklinikkaan.

Samalla, kun toiveena on entisestään parantaa ihmisten hedelmällisyystietoutta, on hyvä yrittää muuttaa asennetta hedelmällisyydestä ja etenkin hedelmällisyysongelmista puhumiseen. Vaikka parantumista ja avautumista onkin tapahtunut, niin edelleen tämä aihepiiri on arkaluontoinen ja vaiettu. Ei oikein uskalleta puhua, peukuttaa tai osallistua tilaisuuksiin, joissa hedelmällisyyttä käsitellään. Pelkona on, että joku luulee tai arvaa, että on ongelmia hedelmällisyydessä. Hedelmällisyysongelmat ovat moniulotteisia, merkittäviä ja erittäin kipeitä asioita. Niistä pitäisi silti pystyä puhumaan avoimesti kuten muistakin terveyteen liittyvistä ongelmista. Ilman häpeää, ahdistusta tai leimautumista, olipa ongelma tai tarve millainen tahansa.

Tähän tavoitteeseen me pääsemme vain puhumalla entistä avoimemmin asioista ja ottamalla rohkeasti ja laajasti esille hedelmällisyyteen liittyviä, hyvin moniulotteisia näkökohtia. Kuuntelijana ymmärryksemme ja empaattisuutemme ongelmista kärsivää kohtaan kasvaa, kun tietämys laajasta hedelmällisyystietoudesta lisääntyy.

 
Virkeää syksyä!
www.gynova.fi
puh: 044 9871012

KAIKKI KIRJOITUKSET