YHDESSÄ
SAAMME AIKAAN

IHMEITÄ

Gynovalaiset kouluttautuvat – “Raskautta toivovien yli 40-vuotiaiden potilaiden määrä kasvaa koko ajan”

Blogi 07.04.2020

 

Aktiivinen kouluttautuminen on aina kuulunut henkilökuntamme oikeuksiin sekä velvollisuuksiin, ja on myös oleellinen osa uuden klinikkamme toimintaa.

Tammikuun lopulla järjestettiin Oslossa kokous; Nordic Fertility Innovation 2020. Nämä pohjoismaiset kokoukset ovat siitä hyviä, että hoitolinjat ovat verrannollisia keskenään. Pieniä eroja saattaa olla, mutta eettinen pohja on hyvin samankaltainen kaikilla pohjoismailla. Lisäksi Skandinaavinen hedelmöityshoito-osaaminen arvostetaan hyvin korkealle muuallakin maailmalla. Tässä lyhyt katsaus luennoilla käytyihin aiheisiin.

Ensimmäisellä luennolla saatiin hyvä osoitus siitä, että ne perheet, joissa nainen on hankkinut lapsen yksin, pärjäävät hyvin yhteiskunnan kiemuroissa. Tämän jälkeen kuultiin samasta asiasta potilaan tarina. Tältä potilaalta saimme arvokasta tietoa siitä, mikä oli mennyt huonosti ja mikä oli mennyt hyvin hoitojen aikana. Koska hän oli ammatiltaan psykoterapeutti, saatiin myös hyviä vinkkejä siitä, minkä asioiden äärelle tulisi hedelmöityshoitoja tuottavien klinikoiden pysähtyä tällaisen potilaan kohdalla.

Seuraavilla luennoilla todettiin että raskautta toivovien yli 40-vuotiaiden potilaiden määrä kasvaa koko ajan. Käytiin läpi mahdollisia syitä ja asioita, mitä voimme tehdä vähentääksemme lapsen hankkimisen siirtämistä jatkuvasti myöhemmälle iälle. Kun raskaana olevan naisen ikä on selvästi yli 40-vuotta, lisääntyvät myös raskauskomplikaatiot ja vilkasta keskustelua saatiin aikaiseksi siitä, miten komplikaatioita voitaisiin minimoida. Vaikka laki ei aseta ikärajaa hedelmöityshoidolla hoidettavan naisen iälle, niin suositus tässä kokouksessa oli että 45 ikävuoden jälkeen ei hoitoja tulisi tehdä. Ja jos tehdään, niin naiselle tulisi tehdä kunnon terveystarkastus ennen hoitoa. Miehen yläikärajaksi ehdotettiin 55 vuotta.

Nykyaikana on mahdollista pakastaa myös munasoluja käytettäväksi myöhemmin. Usein kuitenkin tämä vaatii useita munasolunkeräyksiä, joihin sisältyy omat riskinsä. Alle 35-vuotiaalta naiselta tarvitaan 10 munasolua, että päästään 43% varmuudella synnytykseen asti. Yli 35-vuotiaalta naiselta tarvitaan 20 munasolua, että päästään 50% varmuudella synnytykseen. Yläikärajana tässä koulutuksessa munasolujen pakastamiseen pidettiin 38 vuotta.

Paljon oli puhetta myös geenitestauksista. Tällä hetkellä on käytössä kaupallisia valmisteita, joilla pystyy selvittämään oman geeniperimänsä. Tämä tuo haasteita myös hedelmöityshoitoihin ja näiden haasteiden vastaanottamiseksi tarvitaan lisäkoulutusta hedelmöityshoitoja tekeville asiantuntijoille.

Tutkija, joka on tutkinut nälänhädän vaikutusta raskauksiin totesi että äidin aliravitsemuksella on vaikutusta jälkeläisten terveyteen. Tämä vaikutus ulottuu moneen sukupolveen. Ylipainolla ja alipainolla on omat erilaiset vaikutuksensa. Hän päättikin luentonsa Eugenie Lumbersilta lainattuun sanontaan: ”Enjoy dinner, for what you eat today will probably affect the health of your (grand)children.”

Koulutuksessa käytiin myös lävitse uusia tapoja stimuloida munasarjoja hoitojen aikana. Olemme näitä käytäntöjä jo käyttäneet klinikassamme ja saimme lisävarmuutta niiden hyödystä. Myöskin saimme kurkata siihen, mitä mahdollisesti on tulossa ja jäämme mielenkiinnolla seuraamaan tulevaa.

Loppupäivä kuluikin sitten sen merkeissä, miten tekoäly tekee tuloaan myös hedelmöityshoitojen maailmaan. Tämä tapahtuu kauempana tulevaisuudessa ja mielenkiintoista onkin nähdä, minkälaista lapsettomuudenhoito on 10 vuoden päästä. Ehkä jo aiemminkin…

KAIKKI KIRJOITUKSET